Čokoládový dort

Ingredience

  • 450 g hořké čokolády, nakrájené
  • 450 g másla, nakrájeného
  • 200 g křtinového cukru
  • 250 g smetany(33% tuku)
  • 8 vajec

Na polevu:

  • 175 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu

Na ozdobu:

  • 300 ml smetany(33%)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C, vystříhněte do pečícího papíru kolo o velikosti dna formy a proužek o šířce jejích boků a vyložte s tím formu.
  2. Do velkého kastrolu se silným dnem dejte čokoládu, máslo, cukr a smetanu a zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
  3. Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ne horkou) čokoládovou směs. Pak těsto nalejte do dortové formy.
  4. Pečte asi 45 minut. Poté do těsta zapíchněte špejli a pokud bude po vytažení čistá, máte dopečeno. Vypněte troubu, na pár minut otevřete dvířka a nechejte dort v troubě pomalu vychladnout.
  5. Když je dort vychladlý,  opatrně sundejte postranní kruh formy, dno zatím ponechejte, dort zabalte do igelitu a dejte důkladně vychladit do chladničky alespoň šest hodin, ale klidně i přes noc.
  6. Připravte si polevu: v kastrolu se silným dnem nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo do hladka. Sejměte z ohně, přidejte mléko, med a dobře rozmíchejte.
  7. Vychlazený dort vyjměte ze dna formy, dejte na podložku a potřete polevou, dokud je ještě teplá. Nechejte ztuhnout. Pak dort přemístěte na ozdobný podnos a pokud vám připadá příliš jednoduchý, můžete ho přizdobit.