Ingredience
- 450 g hořké čokolády, nakrájené
- 450 g másla, nakrájeného
- 200 g křtinového cukru
- 250 g smetany(33% tuku)
- 8 vajec
Na polevu:
- 175 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
Na ozdobu:
- 300 ml smetany(33%)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C, vystříhněte do pečícího papíru kolo o velikosti dna formy a proužek o šířce jejích boků a vyložte s tím formu.
- Do velkého kastrolu se silným dnem dejte čokoládu, máslo, cukr a smetanu a zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ne horkou) čokoládovou směs. Pak těsto nalejte do dortové formy.
- Pečte asi 45 minut. Poté do těsta zapíchněte špejli a pokud bude po vytažení čistá, máte dopečeno. Vypněte troubu, na pár minut otevřete dvířka a nechejte dort v troubě pomalu vychladnout.
- Když je dort vychladlý, opatrně sundejte postranní kruh formy, dno zatím ponechejte, dort zabalte do igelitu a dejte důkladně vychladit do chladničky alespoň šest hodin, ale klidně i přes noc.
- Připravte si polevu: v kastrolu se silným dnem nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo do hladka. Sejměte z ohně, přidejte mléko, med a dobře rozmíchejte.
- Vychlazený dort vyjměte ze dna formy, dejte na podložku a potřete polevou, dokud je ještě teplá. Nechejte ztuhnout. Pak dort přemístěte na ozdobný podnos a pokud vám připadá příliš jednoduchý, můžete ho přizdobit.