Ingredience
- 100 g mandlové moučky
- 150 g moučkového cukru
- 3 bílky, oddělené od žloutků 3 dny předem
- 50 g krupicového cukru (můžete přidat barvivo nebo kakao,mleté ořechy, zelený čaj sencha nebo cokoli podle chuti
Čokoládová náplň:
- 80 g smetany ke šlehání
- 150 g hořké čokolády, dle chuti mletá káva, skořice, vanilka, kardamom, hřebíček, pomerančová kůra, rum apod.
Postup
- Mandlovou moučku s moučkovým cukrem společně promixujte. Stačí minuta, neusilujte o jemnost mouky, stejně se vám to nepovede.
- Do šlehače dejte bílky a krupicový cukr a ušlehejte pevný sníh. Pak opatrně vmíchejte trošku barviva nebo kakaa apod. podle požadované barvy.
- Opatrně a po částech vmíchejte promixovanou mandlovo-cukrovou směs. Míchejte opatrně – je sice normální, že výsledná hmota už nebude tolik hustá, ale snažte se ji nezředit příliš.
- Tři plechy vyložte pečícím papírem a v rozích ho přilepte troškou makronkového těsta, aby se nekroutil. Cukrářský sáček se širokou hladkou špičkou naplňte hmotou a tvořte cca 3 cm velká kolečka (začněte od krajů, postupujte doprostřed). Pokud na nich trčí špička, jemně ji zamázněte stěrkou a pak plechem několikrát klepněte o linku, abyste z makronek vypudili vzduch.
- Nechte cca 30 min zaschnout, na povrchu se díky tomu vytvoří film, který při pečení udrží hladkou „hlavičku“ makronky.
- Troubu předehřejte na 150 stupňů, makronky pečte cca 13 min. Pak je nechte vychladnout.
- Do hrnku dejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu a nechte na mírném plameni rozpustit. Přidejte libovolnou příchuť a počkejte, až směs vychladne. Pak makronky naplňte náplní a můžete podávat. Klidně je ale můžete plnit pomerančovou nebo malinovou marmeládou.