Základ:
- čočka 500 g
- tuk na smažení 50 g
- cibule 1 – 2 ks
- hladká mouka 3 lžíce
- mletý černý pepř
- ocet
- sůl
Přílohy:
- párek/klobása
- vejce natvrdo/volské oko
- kyselé okurky
- chleba
Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.
Příprava:
Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.
Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem/klobásou, volským okem/vajíčkem natvrdo a kyselou okurkou. Jako přílohu volíme čerstvý chléb.
Autor: Mikin