Jidáše

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 0,25 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 160 ml vlažného mléka
  • 75 g cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl

Postup:

V míse rozmícháme droždí se lžičkou cukru, 3 lžícemi mouky a trochou mléka tak, aby nám vzniklo řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek asi 10 – 15 minut. Pak přidáme zbylou mouku, cukr i mléko, rozpuštěné máslo, 1 vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. V robotu s hákem nebo vařečkou asi 10 minut vyhněteme  na hladké těsto, které nelepí. Zakryjeme, dáme do tepla a necháme nakynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 až 16 dílků podle zamýšlené velikosti jidášů. Každý díl těsta pak vyválíme do tenkého válečku a stočíme do spirály. Vytvarované jidáše přendáme na pečící papír a necháme zakryté odpočinout  dalších aspoň 30 minut. Vykynuté jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a přendáme do trouby rozehřáté na 170 stupňů, kde je pečeme dozlatova asi 10 až 15 minut. Upečené a ještě horké jidáše opatrně potřeme medem.

Tip: Místo medu můžeme jidáše potírat i máslem s rumem nebo je můžeme cukrovat.