Ingredience
Na těsto:
- 160 g cukru
- 140 g másla
- 2 vejce
- 2 balení vanilkového cukru
- 140 g medu-asi 4 lžíce
- 1 lžička sody bikarbona
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
Náplň:
- 500 ml mléka
- 380 g hladké mouky
- 280 g másla
- 160 g cukru
- rum dle chuti
- špetka soli
Postup:
Ve vodní lázni rozpustťe tuk, med, přidejte cukr, vanilkový cukr, vejce, promíchejte a vmíchejte na válu do mouky se sodou a skořicí. Těsto nechejte den odležet. Těsto rozdělte na 4 díly a zabalte do folie na potraviny nebo je vložte do micro sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejte na 180 %C. Z dílů těsta vyválejte na pečícím papíru tenké plátky, které můžete pro úhlednost vykrojit pokličkou nebo si na papíru udělejte kruh o průměru asi 20 cm. Klaďte je na plech a krátce, asi 3-5 minut, pečte do růžovozlaté barvy. Výjměte z trouby, sejměte z papíru a spojujte krémem.
Náplň:
Do malého kastrůlku vlijte mléko, přisypte mouku a směs uvěďte do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujte. Vypněte sporák a hmotu promíchávejte do vychladnutí (do pokojové teploty). Pak zatřete máslo, které musí být rovněž pokojové teploty(jinak by se krém srazil) , cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujte krémem a vrstvěte medovník. Krémem nakonec potřete i povrch dortu. Ozdobte popraškem cukru, posypejte čokoládou a ořechy nebo třeba sesonním ovocem podle chuti.