Medovník (na našem portálu nemůže chybět)

Ingredience

Na těsto:

  • 160 g cukru
  • 140 g másla
  • 2 vejce
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 140 g medu-asi 4 lžíce
  • 1 lžička sody bikarbona
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 380 g hladké mouky
  • 280 g másla
  • 160 g cukru
  • rum dle chuti
  • špetka soli

Postup:

Ve vodní lázni rozpustťe tuk, med, přidejte cukr, vanilkový cukr, vejce, promíchejte a vmíchejte na válu do mouky se sodou a skořicí. Těsto nechejte den odležet. Těsto rozdělte na 4 díly a zabalte do folie na potraviny nebo je vložte do micro  sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejte na 180 %C. Z dílů těsta vyválejte na pečícím papíru tenké plátky, které můžete pro úhlednost vykrojit pokličkou nebo si na papíru udělejte kruh o průměru asi 20 cm. Klaďte je na plech a krátce, asi 3-5 minut, pečte do růžovozlaté barvy. Výjměte z trouby, sejměte z papíru a spojujte krémem.

Náplň:

Do malého kastrůlku vlijte mléko, přisypte mouku a směs uvěďte do varu. Za stálého míchání  takzvaně odpalujte. Vypněte sporák a hmotu promíchávejte do vychladnutí (do pokojové teploty). Pak zatřete máslo, které musí být rovněž pokojové teploty(jinak by se krém srazil) , cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujte krémem a vrstvěte medovník. Krémem nakonec potřete i povrch dortu. Ozdobte popraškem cukru, posypejte čokoládou a ořechy nebo třeba sesonním ovocem podle chuti.