Ingredience :
- 1,2 kg velkých zralých rajčat, nahrubo pokrájených
- olivový olej
- 2 malé porky, nakrájené na drobnější kousky
- 4 stroužky česneku
- 30 ml bazalkového octa
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 500 ml zeleninového vývaru
- 125 ml kysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup :
Předehřejte troubu na 200 stupňů celsia. Pokrájená rajčata rozprostřete na pečící plech, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak je v troubě pečte 15 až 20 minut dokud nezačnou hnědnout. V kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje, přidejte pokrájené pórky a během pár minut je poduste do měkka. Pak přidejte česnek a duste dalších několik minut, poté přilijte bazalkový ocet. Rajčata vyjměte z trouby, dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte do kastrolu k pórku, dodejte vývar a bylinky a 15 minut vařte. Pak vmíchejte polovinu smetany a nechejte prohřát. Podle chuti dosolte, případně přidejte trochu cukru. Podávejte se zbytkem smetany a pečivem.