Polévka z pečených rajčat

Ingredience :

  • 1,2 kg velkých zralých rajčat, nahrubo pokrájených
  • olivový olej
  • 2 malé porky, nakrájené na drobnější kousky
  • 4 stroužky česneku
  • 30 ml bazalkového octa
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 125 ml kysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup :

Předehřejte troubu na 200 stupňů celsia. Pokrájená rajčata rozprostřete na pečící plech, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak je v troubě pečte 15 až 20 minut dokud nezačnou hnědnout. V kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje, přidejte pokrájené pórky a během pár minut je poduste do měkka. Pak přidejte česnek a duste dalších několik minut, poté přilijte bazalkový ocet. Rajčata vyjměte z trouby, dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte do kastrolu k pórku, dodejte vývar a bylinky a 15 minut vařte. Pak vmíchejte polovinu smetany a nechejte prohřát. Podle chuti dosolte, případně přidejte trochu cukru. Podávejte se zbytkem smetany a pečivem.