Ingredience
- 6 dkg másla
- 2/10 litru mléka nebo vody
- trochu soli
- 15 dkg polohrubé mouky
- 3 vejce
- 6 dkg nastrouhaného sýra
- na obalení asi 10 dkg hladké mouky
- 2-3 vejce
- 8 dkg strouhané housky
- 4 dkg nastrouhaného sýra a olej na vysmažení
Postup
Do kotlíku nebo kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do varu. Za stálého míchání přisypeme najednou mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na nádobu.(To trvá asi 1 minutu). Pak sejmeme nádobu s ohně, těsto přendáme do porcelánové misky, vařečkou je v míse trochu rozetřeme a asi za 2 minuty vymícháme postupně s vejci a sýrem. Se lžící namočenou v horkém tuku vykrajujeme z těsta noky a obalujeme je v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhané housce promíchané s nastrouhaným sýrem, zakulatíme a v rozpáleném tuku je dozlatova vysmažíme.
Obměna: Do těsta můžeme kromě sýra přimíchat 8 dkg šunky nebo prorostlé slaniny, nakrájené na drobné kostičky.
Podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejméma ke špenátu, k dušeným a pečeným rybám apod.