Sýrové koule

Ingredience

  • 6 dkg másla
  • 2/10 litru mléka nebo vody
  • trochu soli
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 6 dkg nastrouhaného sýra
  • na obalení asi 10 dkg hladké mouky
  • 2-3 vejce
  • 8 dkg strouhané housky
  • 4 dkg nastrouhaného sýra a olej na vysmažení

Postup

Do kotlíku nebo kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do varu. Za stálého míchání přisypeme najednou mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na nádobu.(To trvá asi 1 minutu). Pak sejmeme nádobu s ohně, těsto přendáme do porcelánové misky, vařečkou je v míse trochu rozetřeme a asi za 2 minuty vymícháme postupně s vejci a sýrem. Se lžící namočenou v horkém tuku vykrajujeme z těsta noky a obalujeme je v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhané housce promíchané s nastrouhaným sýrem, zakulatíme a v rozpáleném tuku je dozlatova vysmažíme.

Obměna: Do těsta můžeme kromě sýra přimíchat 8 dkg šunky nebo prorostlé slaniny, nakrájené na drobné kostičky.

Podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejméma ke špenátu, k dušeným a pečeným rybám apod.