Indický čočkový dál

Ingredience

  • římský kmín mletý (jeera)
  • čerstvý zázvor – najemno nastrouhaný
  • kurkuma mletá
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev – nahrubo nastrouhaná
  • kousek petržele (kdo má rád) – nahrubo nastrouhaná
  • plechovka sekaných rajčat (nebo 3 nakrájená)
  • 2 dl hrnek čočky (jakákoli)
  • pro zvýšení kyselosti mango prášek, tamarindový lusk nebo prostě ocet jako do klasické čočkové polévky

Postup

Cibuli nakrájíme. Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme. Mrkev a petržel oškrábeme a nahrubo nastrouháme. Čočku propláchneme (a podle potřeby na 20 minut namočíme – není to nezbytné).

V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli restujeme, přidáme nastrouhaný zázvor a pokud se nám přichytí ke dnu hrnce, decentně podlejeme vodou. Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, promícháme a chvíli restujeme. Přidáme 2 – 3 lžičky římského kmínu, lžičku kurkumy a pepř, promícháme a přidáme nasekaná rajčata. Necháme přijít do varu, snížíme oheň a necháme probublávat dokud olej neprostoupí nahoru.

Následně do hrnce přidáme čočku a přilijeme vodu, vaříme. Pro zvýšení kyselosti můžeme podle chuti přidat 1 – 2 lžičky mango prášku nebo nakrájený lusk tamarindu, eventuelně dochutit octem až na talíři – podle toho, jak to má kdo rád. Přidáme sůl a dochutíme pepřem a kmínem podle potřeby. Vaříme cca 30 minut podle druhu čočky. Když bude trochu rozvařená, tak se nic neděje.

Čočka nabere na objemu, takže během vaření doplníme vodu podle potřeby – polévka by měla být spíš řidší.

Ozdobíme čerstvým zeleným koriandrem nebo petrželkou.

dal