Krůta s kaštanovou nádivkou

Ingredience :

  • 1 kůta
  • 750 g jedlých kaštanů
  • 1cibul
  • 200 g krůtích jater
  • masový vývar, mletý pepř, sůl, muškatový oříšek, petrželka

 

Postup:

Kaštany omyjeme, nakrájíme a vaříme ve vodě, až se dají lehce oloupat. Po oloupání je ještě vaříme v masovém vývaru do měkka. Krůtí játra jemně nakrájíme a smícháme s drobně nakrájeným tukem z krůty a posekanými kaštany. Přidáme všechno koření,  jemně nakrájenou cibuli a petrželku, osolíme a zředíme masovým vývarem. Směs dobře promícháme a plníme krůtu.  Krůtu zašijeme, osolíme  a potřeme olejem a  vložíme do pekáče, kde jsme dali trochu vody s olejem. Pečeme ji mírně za občasného  polévání vypečenou šťávou. Když je měkká, obrátíme ji prsíčky dolů do šťávy a chvíli ji  necháme v horké troubě.  Pak krůtu vyjmeme, ze šťávy slijeme přebytečný tuk a šťávu přecedíme. Z krůty krájíme porce s nádivkou. Jako přílohu  podáváme vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny nebo rybízový či brusinkový kompot.  Šťávu podáváme v omáčníku, políváme až na talíři.