Ingredience:
- 210 g kandovaných datlí (nasekat)
- 90 g +75 g rozinek
- 125 ml rumu
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 225 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 235 g třtinového cukru
- 225 g másla rozpuštěného
- 6 vajec, žloutky a bílky odděleně
Na karamelovou omáčku
- 50 g másla
- 65 g tmavého cukru+85 g medu
- 125 ml smetany ke šlehání
- 30 ml rumu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Datle, švestky, rozinky, 180ml vroucí vody, rum a sodu rozmixujeme do hladké hmoty. Mouku, kypřící prášek a cukr smícháme v míse, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky a datlovou směs. Vše dobře promícháme. Nakonec přidáme dotuha ušlehaní bílky. Těsto nalejeme do vymazané formy a pečeme asi hodinu. Vyndáme z trouby asi 10 minut necháme ve formě vychladnout. Potom vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Karamelová omáčka:
Do rendlíku dejte máslo, cukr, med, smetanu i rum a za občasného míchání přiveďte do varu. Vařte asi 10-12 minut do zhoustnutí. Pak nechte asi 10 minut stát a poté bábovku polevou přelejeme.