Svatomartinská husa

Husa se připravuje přes noc 13 hodin.

  • husa 4-5 kg
  • sůl
  • kmín

Vezměte pěknou a urostlou husu, veškery tuk ve spodních partiích odřizněte a nakrájejte na kostičky. Husu umyjte, vložte do pekáče nebo na plech, osolte a hodně posypte kmínem. Sůl i kmín nasypte také dovnitř husy.

Kůži na prsou a stehnech husy propíchejte vidličkou, vypotí se tak podkožní tuk. Do pekáč vložte také nakrájené kostičky tuku. Přiklopte pekáče nebo přikryjte alobalem.

Troubu zahřejte na 70° stupňů celsia, vložte pekáč a nechte péct přes noc 13 hodin. Vhodné je průběžně odebrat vypečených tuk do skleničky – husí sádlo je velmi dobré a má spoustu využití.

Po 13 hodinách sundáme víko/alobal, husu lehce přelijeme výpekem a necháme 1 hodinu na 180° – 200° dopéct. Husa je hotová.

Jako příloha jsou velmi vhodné houskové, špekové a jiné druhy knedlíků. Ovšem nezbytné je bílé či červené zelí, ideálně kombinace obou.

Napsat komentář