Epochální hrachová polévka

Ingredience:

  • 0,5 kg žluteho hrachu
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej nebo máslo
  • vývar eventuelně zeleninový bujón
  • eventuelně mouka na zásmažku

Postup:

Přes noc namočíme hrách do vody, poté ho uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme na jemno a na rozpápeném oleji osmažíme a přidáme mouku. Zalejeme vývarem nebo vodou z uvařeného hrachu. Podle potřeby dolejeme vývarem nebo vodou a můžeme přidat i bujón. Osolíme, opepříme, přídáme majoránku a na mírném ohni vaříme 15 minut. Česnek nožem rozdrtíme, najemno nakrájíme a přidáme do hrnce. Přidáme taky uvařený hrách – hrst celého hrachu si nechte stranou, ten přidáte nakonec. Ponorným mixérem rozmixujte hrách na krémovou kaši – eventuelně je možné zjemnit krém smetanou. Nakonec vložíme zbylý hrách, který jsme si odložili. Dochutíme podle potřeby, nechame ještě chvíli povařit na mírném ohni.

Servírujeme s krutónama nebo uzeným masem. Dobrou chuť!

Napsat komentář