Kohout na víně

Ingredience:

  • 1,5 kg   masa z mladého kohouta  (může být i kuře)
  • 100 g    kvalitní slaniny
  • 400 g    šalotky
  • 300 g    žampionů
  • 50  g     másla
  • 30  g     polohrubé mouky
  • 0,5  l     červeného vína
  • 4 lžíce   koňaku
  • 2  bobkové listy
  • 2  větvičky tymiánu
  • 1  petržel
  • pepř, sůl

Postup :

Koření vložíme do gázového sáčku. Očištěné maso naporcujeme na osm dílů. Máslo rozpustíme na velké pánvi, přidáme nakrájený špek, celé šalotky a asi 10 minut dusíme.  V pánvi ze všech stran opečeme maso, zaprášíme moukou, přelijeme vínem,  koňakem, přidáme uzlíček s kořením a necháme přejít varem.  Pomalu dusíme přikryté asi 45 minut.  Na zbytku másla osmažíme rozpůlené žampiony, přidáme kousky kohoutka,  šalotky a scezenou omáčku.  Krátce ještě povaříme, d ochutíme solí a pepřem.  Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.