Zapečená bramborová kaše podle Ivana

Ingredience :

  • 8-10 malých brambor oloupeme a nakrájíme na kostičky
  • 1 stonek celeru s natí
  • 1 bobkový list
  • 1 velký stroužek česneku
  • 3 lžíce másla, 1/4 šálku smetany
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • pepř

Postup

Brambory, celer, bob.list  zalieme studenou vodou a přivedeme do varu. Pod pokličkou vaříme asi  20 minut do měkka.

Připravit nádivku: Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme cibuli a celer. Dusit do měkka. Pak chlebové kostičky, šalvěj, majoránku, tymián, papriku, sůl, pepř a promíchat. Polévkovou kostku  rozpustíme ve 2 šálcích vřící vody, přidáme k nádivce a smícháme. Přikryjeme pokličkou  a 15 minut dusíme na mírném ohni za občasného míchání.

Připravíme kaši. V malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme smetanu a zahřejeme. Bob.list a česnek vyndáme, brambory rozmačkáme, přidáme máslo se smetanou, okořeníme, osolíme a rozšleháme.  Do ohnivzdorné mísy dáme nádivku, na ni navrstvíme bramborovou kaši a pečeme asi 30-40 minut do zlatova.