Ingredience :
- 8-10 malých brambor oloupeme a nakrájíme na kostičky
- 1 stonek celeru s natí
- 1 bobkový list
- 1 velký stroužek česneku
- 3 lžíce másla, 1/4 šálku smetany
- 1/2 kávové lžičky soli
- pepř
Postup
Brambory, celer, bob.list zalieme studenou vodou a přivedeme do varu. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut do měkka.
Připravit nádivku: Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme cibuli a celer. Dusit do měkka. Pak chlebové kostičky, šalvěj, majoránku, tymián, papriku, sůl, pepř a promíchat. Polévkovou kostku rozpustíme ve 2 šálcích vřící vody, přidáme k nádivce a smícháme. Přikryjeme pokličkou a 15 minut dusíme na mírném ohni za občasného míchání.
Připravíme kaši. V malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme smetanu a zahřejeme. Bob.list a česnek vyndáme, brambory rozmačkáme, přidáme máslo se smetanou, okořeníme, osolíme a rozšleháme. Do ohnivzdorné mísy dáme nádivku, na ni navrstvíme bramborovou kaši a pečeme asi 30-40 minut do zlatova.