Kohout na pivě

Ingredience

  • mladý kouhout
  • kořenová zelenina — mrkev, petržel, celer
  • 200 g slaniny
  • med
  • sůl
  • pivo — černé i světlé

Postup

Na větší kostičky nakrájíme kořenovou zeleninu v takovém množství, aby nám vznikla 2 – 3 cm vysoká vrstva na dně plechu/pekáče. Zeleninu smícháme se slaninou nakrájenou taktéž na větší kostičky.

Kohouta očistíme, osolíme a potřeme medem a vložíme na pekáč na směs zeleniny a slaniny, podlijeme pivem.

Troubu rozpálíme na 250 °C.

Odkrytý pekáč vložíme do rozpálené trouby a vždy po 5 – 7 minutách kohouta postupně otočíme ze všech stran, aby se nám maso zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.

Troubu stáhneme na 200 °C, pekáč přikryjeme víkem nebo kusem alobalu. Podlijeme opět pivem.

Pečeme 2 – 3 hodiny dokud kohout úplně nezměkne a postupně podlíváme pivem – pivem nešetříme!

Na posledních 20 minut sundáme víko / alobal, aby se nám udělala křupavá kůrčička.

Slanina se zeleninou a pivem vytvoří chutnou omáčku, kterou servírujeme spolu s kohoutem a jako přílohu volíme brambory upraveny na váš oblíbený způsob.

Dobrou chuť!